نخستین نمونه کولرهای آبی کم مصرف به طور پایلوت در ساختمان شرکت توانیر راه‌اندازی شد.

به گزارش آماج خبر به نقل از خبرگزاری مهر، کولر آبی کم مصرف محصول یک شرکت ایرانی با حداقل ۵۰ درصد صرفه‌جویی برق و ۷۰ درصد صرفه جویی آب در ساختمان شرکت توانیر نصب و راه اندازی شد.

در بازدید مجید فرمد مشاور مدیرعامل شرکت توانیر و آقای عبدالامیر یاقوتی مدیرکل دفتر مدیریت انرژی و برنامه‌ریزی امور مشتریان این شرکت از مراحل نصب و راه اندازی نسل جدید کولرهای آبی در ساختمان توانیر، قابلیت سرمایشی و مصرف انرژی کولرهای فوق شامل یک دستگاه کولر موجود ارتقا یافته و یک دستگاه کولر نسل جدید با حضور طراح و سازنده این محصول ارائه و عملکرد آن به منظور تامین سرمایش راهروهای دفتر مجامع توانیر مورد بررسی قرار گرفت.

محمود رضا کازرونیان که کار طراحی و ساخت این محصول را با همکاری پژوهشگاه نیرو طی ۴ سال به نتیجه رسانده، از راه اندازی خط تولید این محصول نوآورانه در شهرستان قلعه گنج استان کرمان و فروش محصولات در استان‌های کرمان و یزد طی ۲ سال گذشته خبر داد که ۵۰ هزار دستگاه در سال ظرفیت تولید دارد، اما به دلیل کمبود سرمایه در گردش، تولید این شرکت به کمتر از هزار دستگاه محدود شده است.

وی توضیح داد: موتور این کولر (BLDC) و از نوع مغناطیس دایم است که بدون استفاده از تسمه، با پره‌ها هم محور شده و به صورت ((direct drive کار می‌کند و با بهره گیری از (inverter drive) ضمن امکان کنترل کامل موتور، از کل اجزای برقی کولر محافظت شده و جریان مصرفی موتور در حداکثر ظرفیت ۲.۷ آمپر است.

موتورهای تولیدی این سازنده در انواع ۲۵۰ تا ۱۴۰۰ وات مورد استفاده انواع مصارف از کولرهای خانگی گرفته تا سیستم‌های هواساز برج‌ها و مجتمع‌ها را شامل می‌شود که نوع ۴۵۰ وات آن در توانیر به کار گرفته شده و به رغم اینکه کولر ۵۵۰۰ محسوب می‌شود، اما عملکرد آن معادل یک کولر آبی ۱۱۰۰۰ عنوان شده و توانسته با ۴۰ درصد توان، دمای ۲۱ تا ۲۲ درجه در محل مورد نظر توانیر را که راهروهای منتهی به فضای باز دفتر مجامع است، به خوبی تامین کند.

کازرونیان با اشاره به اینکه این کولر قادر است در بدترین شرایط محیطی و در دمای ۵۴ درجه سانتی‌گراد و با حداکثر رطوبت ۲۰ درصد، سرمایش مورد نیاز را تامین کند، گفت: حتی در چنین شرایطی نیز نیازی به استفاده از صد در صد توان موتور نیست و با ۷۵ درصد توان موتور سرمایش مورد نیاز تامین می‌شود.

این سازنده کولر ادامه داد: این کولرها با استفاده از ۴۰ درصد توان در روز و ۱۰ درصد توان (در حد ۱۰۰ وات مصرف) در شب می‌تواند سرمایش مورد نیاز را از طریق پنل قابل کنترل تامین کند که نقش به سزایی در پیک سایی شبکه در دوران اوج بار و فصل گرما دارد.
آقای کازرونیان از دیگر ویژگی‌های این سیستم را استفاده از دو پمپ غرقابی با توان گردش ۳.۶ متر مکعب آب در ساعت در هر کولر عنوان کرد که اختراع آن به ثبت رسیده است.

وی با اشاره به کاهش شوره زدگی کولر به ۳۰ درصد افزود: کولر زیبو برای جلوگیری از ورود گرد و غبار به فیلتر هوا و بوگیر قابل شستشو مجهز شده و استفاده از پوشش ضد آب و ضد آفتاب ۴ فصل از جنس برزنت کانتینری، بهره‌وری انرژی در این تجهیز را به میزان قابل توجهی افزایش داده، همچنین به جای پوشال‌های رایج از پوشال فشرده (snap pad cartridge) که در داخل محفظه قرار گرفته، استفاده شده که به دلیل جذب سریع و دفع دیر هنگام آب، نسبت به پد سلولزی نیز قدرت سرمایشی بالاتری دارد.

وی افزود: شرکت آبفای کرمان در گزارشی به پژوهشگاه نیرو میزان مصرفه جویی آب این کولرها نسبت به کولرهای آبی رایج را ۷۰ درصد اعلام داشته و حداقل ۵۰ درصد صرفه جویی نیز در مصرف برق حاصل شده است.

کازرونیان قیمت کولرهای ۵۵۰۰ زیبو را حدود ۲ میلیون تومان ارزان‌تر از کولرهای ۱۱۰۰۰ رایج عنوان کرد و افزود: در حال حاضر قیمت موتور ۴۵۰ وات نسل جدید با عمر مفید ۵ سال و ۲ سال گارانتی ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است و هر دستگاه کولر ۵۵۰۰ زیبو به قیمت ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان درب کارخانه معامله می‌شود که با حمایت توانیر و مسئولان ذی‌ربط، امیدواریم بتوانیم حجم تولید را افزایش و قیمت این محصول را به میزان قابل قبولی کاهش دهیم.

وی ادامه داد: در حال حاضر امکان خرید کولر نسل جدید یا ارتقای کولرهای آبی موجود برای متقاضیان وجود دارد و هموطنان می‌توانند با پرداخت ۵ میلیون و ۶۰۰ تا ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان نسبت به ارتقای کولرهای آبی موجود خود اقدام کنند.

کازرونیان رونق تولید این محصول کاملاً ایرانی را علاوه بر تحقق اهداف پیک‌سایی، برای صنعت برق و مشترکان مفید دانست و گفت: سال گذشته قرار شد با همکاری شرکت توانیر از این محصول در ادارات برق استان‌های کرمان و یزد استفاده شود که متاسفانه اجرایی نشد و با توجه به تصویب طرح در کمیته ذی‌ربط شرکت توانیر در حال حاضر قرار است با استفاده از ظرفیت‌های بند ط تبصره ۱۵ قانون بودجه امسال تسهیلات لازم را در اختیارمان بگذارند.

  • نویسنده : فاطمه السادات میردهقان