جاده خلخال – درام – کلور – منجیل، چند سالی است که به دغدغه مردم جنوب استان اردبیل تبدیل شده تا پس از تکمیل آن ضمن جلوگیری از خطرات سفر در گردنههای حیران، اسالم، پونل و سرچم، شاهد سفر کوتاهمدت و ایمن باشند و البته زیرساخت و فضای خوبی را برای مسافرتهای اهالی منطقه و جذب گردشگران ایجاد کند.
این جاده در جوار رودخانه شاهرود و سفیدرود عاری از گردنههای کوهستانی و آبوهوای نگرانکننده برفی برای مسافرت میباشد و با چشماندازهای وصفناپذیر خود میتواند به یکی از عوامل موثر برای رونق گردشگری، اقتصادی و اشتغالزایی برای بیش از ۱۰۰ روستای محروم در مناطق خورشرستم، شاهرود خلخال و طارم زنجان تبدیل گردد.
یکی از مهمترین نکات و ویژگیهای بارز این جاده کاهش مسافت سفر اردبیل به تهران از ۵۹۵ کیلومتر به ۵۱۵ کیلومتر است؛ البته باید این نکته را نیز در نظر داشت که مسیر اردبیل – سرچم مخاطب را سریعتر به آزادراه متصل میکند و باید دید مردم استان اردبیل ترجیح میدهند که در طول سفر خود بیشتر از بزرگراه برای سفر به پایتخت استفاده کنند یا علاقهمند به سفر در جاده اصلی بدون گردنه و با زیباییهای طبیعی خواهند بود.
در چند سال اخیر اقداماتی برای این پروژه ملی صورت گرفته است اما سرعت پیشرفت پروژه در حد مطلوب نبوده و امروز همین امر موجب شده است تا مطالبات مردمی برای افزایش سرعت پروژه و تکمیل آن بالا بگیرد، به اظهار مردم منطقه، پیمانکار فعلی پروژه با مشکلات مالی دست و پنجه نرم میکند که همین مسئله موجب بروز مشکلات و مسائلی در روند احداث و تکمیل پروژه شده است.
طول این پروژه ۵۴ کیلومتر است که شروع آن از پل روستای درو در بخش شاهرود خلخال آغاز و راه خود را با گذر از شهر کلور، شال، گلوزان ، فرج آباد، جوار روستای تیل، جعفرآباد به سمت خساره بالا و پایین در کنار رودخانه شاهرود چای و ارتفاعات کوه پلنگاه در پیش میگیرد و بعد از وارد شدن در حوزه استحفاظی استان زنجان و عبور از منطقه طارم و آب بر به شهر منجیل وارد میشود که راه رسیدن به مرکز کشور است.
نبود گردنههای سخت و برفگیر در این مسیر یکی از دلایل طراحی و اجرای این پروژه راهسازی در جنوب استان اردبیل است که میتواند شهرستانهای خلخال و کوثر را نیز از بن بست نجات دهد.
جاده خلخال کلور ـ درام در اوایل ساخت براساس تقسیم بندی زمانی به سه شرکت واگذار شد که تنها ۲۷ کیلومتر از آن اجرا و پس از سه سال اجرا در صعب العبورترین منطقه با کندی به پیش رفت.
در آغاز دهه ۹۰ مسوولان بر آن شدند تا با دعوت از مسؤولان کشوری در حوزه وزارت راه و شهرسازی سرعت این پروژه را بیشتر کنند ولی صعب العبوری و اعتبارت قطره چکانی مانع از سرعت این پروژه بود.
ائمه جمعه خلخال و کوثر و امام جمعه اردبیل نیز با بازدید از این پروژه بر لزوم تکمیل و تسریع در اتمام این پروژه تاکید کردند.
در بین سالهای ۹۰ تا ۹۶ برای پروژه خلخال ـ کلور ـ درام اعتبار چندان بالایی تخصیص نیافت و همچنان با اعتبارات قطره چکانی پیش رفت تا اینکه در سالهای اخیر تصمیم بر ورود یک شرکت قوی برای تکمیل این پروژه از اولویتهای مهم مسؤولان منطقه و استان شد.
در تحلیلهای کارشناسی و بررسیهای مسیرهای ارتباطی استان اردبیل به تهران مشخص شد که این مسیر میتواند کمتر از یک ساعت فاصله کشوری سفر از اردبیل به تهران را کوتاه نماید.
از دو سال گذشته اولین قرارداد برای تکمیل این راه با حضور شرکت جهاد نصر استان زنجان بسته شد و این قرارگاه با سرعت در حال ساخت بیش از ۳ دهنه پل عریض در مسیر رودخانه شاهرود چای در مسیر جعفر آباد به سمت خساره بالا و پایین، سه راهی قشلاق دیز و جعفر آباد است.
طول پروژه ۵۵ کیلومتر است
محبوب حیدری در ۲۳ خرداد سال گذشته در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در اردبیل اظهار کرد: طول پروژه جاده خلخال – درام – کلور – منجیل، ۵۵ کیلومتر است که از این میزان ۳۷ کیلومتر در حوزه استان اردبیل و ۱۸ کیلومتر در حوزه استان زنجان قرار دارد، البته پس از بازدید معاونین وزرا به علت مشاهده پیشرفت محسوس در حوزه اردبیل، ۵ کیلومتر از حوزه زنجان نیز به اداره کل راه و شهرسازی اردبیل واگذار شده است تا میزان تعهدات استان اردبیل به ۴۲ کیلومتر افزایش یابد.
وی به نیاز تامین اعتبار ۲۰۰ میلیارد تومانی جهت اتمام پروژه اشاره کرد و افزود: برای این پروژه بودجه کلانی نیاز داریم، سال گذشته ۱۵ میلیارد اعتبار ملی برای کل پروژه در اردبیل و زنجان تصویب شد که سهم استان اردبیل از تخصیص برای این پروژه در یک مرحله ۴ میلیارد تومان و در مرحله دیگر ۳/۵ میلیارد تومان بود و موجب شد تا ۷/۵ میلیارد تومان در سال ۹۷ برای این پروژه هزینه شود.
مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل بیان کرد: این پروژه ملی، به هیچ وجه ممکن پروژه سادهای نیست و نیاز به کار کارشناسی دارد و البته بهدلیل اینکه در منطقه کوهستانی واقع شده است کار را برای پیمانکار سخت میکند اما کل مجموعه با تمام توان خود برای تکمیل پروژه کار میکنند.
حیدری گفت: ما برای پروژههای استان اولویتبندی انجام دادهایم و این جاده جزو اولویتهای اصلی ما محسوب میشود و امیدواریم با حمایت تمامی مجموعههای ذیربط تصویب و تخصیص بودجه بیشتری برای این پروژه در سطح کشور صورت گیرد تا زمان تکمیل پروژه کاهش یابد.
وی در ۱۲ اسفندماه سال گذشته نیز اظهار داشت: با توجه به اقدامات انجام یافته برای تامین منابع مالی مورد نیاز برای احداث محور کلور ـ درام، مبلغ ۴۰ میلیارد تومان اعتبار برای ادامه روند اجرایی این محور در نظر گرفته شده است.
حیدری بیان کرد: احداث این پروژه اهمیت بالایی برای استان اردبیل داشته و از پروژههای سنگین راه و شهرسازی است و به همین دلیل علیرغم وضعیت اقتصادی کشور تمام تلاش ما برای اجرای به موقع و سریع این پروژه بوده و امیدواریم که در سالهای آتی نیز شاهد اختصاص منابع مالی مورد نیاز برای احداث این محور باشیم.
در صورت تخصیص اعتبار ۳ سال آتی پروژه افتتاح میشود
علی یوسف زاده، معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی استان اردبیل نیز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در اردبیل با بیان اینکه راه خلخال ـ منجیل با عنوان خلخال ـ کلور ـ درام تعریف شده است، اظهار داشت: جاده خلخال ـ کلورـ درام ـ منجیل جادهای مشترک بین دو استان اردبیل و زنجان است که طول پروژه ۵۵ کیلومتر بوده و از این مقدار ۳۷/۵ کیلومتر در حوزه استحفاظی استان اردبیل و مابقی درحوزه استحفاظی استان زنجان قرار دارد.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته چهار و نیم کیلومتر از حوزه استحفاظی استان زنجان به اردبیل واگذار شده و درحال حاضر ۴۲ کیلومتر از مسیر در حوزه استحفاطی استان اردبیل اجرا میشود، تاکید کرد: درصورت بازگشایی این مسیر ۵۵ کیلومتری در واقع مسیر کلور ـ منجیل احیاء میشود.
خلخال ـ منجیل دسترسی به تهران را ۶۰ کیلومتر کاهش میدهد
وی با بیان اینکه طبق مطالعات انجام شده مسیر خلخال ـ منجیل ۶۰ کیلومتر از مسافت دسترسی به تهران را کاهش میدهد بیان کرد: درسالجاری شایعاتی در فضای مجازی مبنی بر تعطیلی پروژه مطرح شد که این اخبار کذب بوده و پروژه در سالجاری با هیچگونه تعطیلی روبه رو نشد. البته پروژه مذکور دربرخی سالها به علت کمبود اعتبار با سرعت کم پیش رفت.
معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی استان اردبیل در سوال خبرنگار فارس که چرا پروژهای که حتی ردیف ملی بهخود گرفت تا اینقدر طولانی شد، افزود: پروژه کلور ـ درام در سال ۹۱ردیف ملی را اخذ کرد ولی قرار گرفتن یک پروژه در ردیف ملی به این معنی نیست که سالانه یک اعتبار مشخص مثلا ۱۰۰ میلیارد تومان دریافت کند ولی باید گفت که این پروژه در ۲ سال اخیر اعتبارات قابل توجهی را به خود اختصاص داده است.
یوسف زاده اضافه کرد: عملیات اجرایی پروژه خلخال ـ منجیل از محل اعتبارات استانی سال ۸۷ با ۶ کیلومتر شروع و تا قبل از آن هیچگونه عملیات اجرایی در آن صورت نگرفته بود.
۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار به تکمیل خلخال منجیل نیاز است
یوسف زاده با بیان اینکه در حال حاضر پروژه جهت بهره برداری به ۲۰۰ میلیارد تومان دیگر اعتبار نیاز دارد گفت: در صورت تخصیص اعتبار در زمانهای مقرر میتوان امیدوار شد که این پروژه ظرف ۳ سال آینده به بهرهبرداری برسد.
وی اضافه کرد: از ۴۲ کیلومتر پروژه در حوزه استحفاظی استان اردبیل؛ ۳۲ کیلومتر در حال اجرا بوده و ۱۰ کیلومتر باقی مانده در مرحله مناقصه است.
تحول شاهرود با تکمیل پروژه خلخال ـ منجیل
معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی استان اردبیل در ادامه به اهمیت این جاده برای بخش شاهرود و جنوب استان اذعان داشت: اهمیت این راه بیشتر برای شهرستان خلخال است چون راههای منتهی به خلخال دارای گردنههای سخت بوده ولی این راه یک مسیر گرمسیر و ایمن است و از طرفی با بازگشایی میتواند در جذب گردشگر به شهرستان خلخال و بخش شاهرود و خروج جنوب استان از بن بست کمک شایانی کند.
پیشرفت فیزیکی ۳۰ درصدی خلخال ـ منجیل
یوسف زاده به پیشرفت فیزیکی این جاده در حوزه استحفاظی استان اردبیل نیز اشاره کرد و بیان داشت: پیشرفت فیزیکی مسیر ۴۲ کیلومتری در حوزه اردبیل تا به امروز ۳۰ درصد است.
تخصیص ۱۸ میلیارد تومان اعتبار درسالجاری
وی با بیان اینکه از آغاز پروژه تا به امروز ۳۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان هزینه شده گفت: در سال جاری ۱۸ میلیارد تومان برای تکمیل پروژه اختصاص یافت که این اعتبار در طی دو هفته جاری به دستمان خواهد رسید، همچنین سال گذشته ۱۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان برای این پروژه اختصاص یافته بود.
این مسؤول ادامه داد: بیش از ۵۰ درصد از عملیات خاکی در حوزه استحفاظی اردبیل صورت گرفته و از ۷ پل خاص موجود در مسیر عملیات اجرایی ۴ پل به پایان رسیده و دو مورد در حال اجرا و یک مورد درمرحله مناقصه است.
یوسف زاده در سوال خبرنگار فارس که چرا به جای جاده اردبیل به سرچم، جاده خلخال ـ منجیل به اتمام نرسیذه، اذعان داشت: در پاسخ این سوال باید گفت که از بابت توجیه فنی و اقتصادی محور اردبیل سرچم بهتر و امتیاز بالایی را برخوردار بوده است.
وی افزود: این را هم باید در نظر گرفت که محور اردبیل به سرچم بعد از ۱۷۵ کیلومتر وارد آزاد راه میشود ولی مسیر خلخال منجیل با گذشت ۲۸۶ کیلومتر وارد آزاد راه رشت و قزوین میشود.
یوسف زاده در پاسخ این سوال افزود: ۱۱۰ کیلومتر از مسیر منجیل به تهران در مسیر گیلان و رشت قرار دارد و این نیز میطلبد این استانها همکاری کنند، این در حالی است که محور سرچم فقط ۵۰کیلومتر در حوزه استحفاظی سایر استانها بوده و عبور از سد منجیل هنوز مطالعه نشده است.
معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی استان اردبیل در پایان با اشاره به دوبانده کردن مسیر سرچم به اردبیل نیز تصریح کرد: کل مسیر با ۹۰ کیلومتر در۴ قطعه به پیمانکار واگذار و تا به امروز ۲۴ کیلومتر از مسیر آسفالت ریزی شده است و ادامه مسیر توسط ۳ پیمانکار در حال اجرا است.
یوسف زاده گفت: سال گذشته در سفر ریاست جمهوری ۱۹ کیلومتر از مسیر افتتاح و امسال تا پایان سال ۶ کیلومتر دیگر به بهره برداری میرسد.
به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل، تکمیل راه خلخال به منجیل میتواند علاوه بر ایجاد راه امن برای رسیدن به مرکز کشور، موجب توسعه جنوب استان و حضور گردشگران بیشتر در منطقه شود که همین امر در توسعه اقتصادی منطقه و استان اردبیل نقش مهمی را ایفا خواهد کرد.
- منبع خبر : فارس
Friday, 4 April , 2025