شیخ مشرف‌الدین مصلح ابن عبدالله سعدی شیرازی شاعر پر آوازه قرن هفتم است که در تمام عرصه‌های ادبیات سخنی برای گفتن دارد؛ نظم و نثر او از زمان تولدش (حدود سال 600) تا به امروز بین همه افراد مشهور و مشهود و محبوب است.

به گزارش آماج خبر از همدان، از همین رو می‌توان سعدی را شاعری برای تمام عصرها دانست که هر فردی از منظری به او می‌‎نگرد. در این گزارش نظر و نگرش برخی از افراد اهل ادبیات در خصوص سعدی را می‌خوانیم.

عبدالحسین زرینکوب، نویسنده، تاریخدان، پژوهشگر و ادیب برجسته معاصر در کتاب «سخن خوش سعدی»، نوشته است: (طرز سعدی بر پرباری لفظ و نازکی معنی استوار است و علی‌الخصوص شیوه سهل ممتنع در سخن او به حد اعجاز می‌رسد.)

(معانی لطیف را سعدی در سهل‌ترین عبارت بیان می‌کند و کلام او از تعقید لفظی و معنوی خالی است و اثری از صنعت در آن دیده نمی‌شود؛ هر چند یکسره از صنایع نیز خالی نیست.)

(معانی او هرچند گه‌گاه کاملا عادی است، به هیچ وجه متبذل و دست فرسود به نظر نمی‌رسد بلکه همواره لطف ذوق و قدرت تعبیر شاعر در آن تصرفات مناسب می‌کند و آنها را از حدود معانی متعارف بالاتر می‌برد.)

(در همه‌ی انواع آثار ذوق مبدع او تصرفات بسیار کرده است. سعدی‌نامه یا بوستان او از معانی عرفانی و اخلاقی مشحون است، دو قصیده پارسی و تازی که رثاء مستعصم زوال خلافت بغداد گفته است بی‌اندازه موثر و گیراست.)

(در هجو هم هرچند سعدی افراط نمی‌کند اما دستی قوی دارد و هزل و طیبت او هم اگر گه‌گاه خلاف عفت و اخلاق است، باری همواره نمکین و دلپذیر است. در شیوه رزم و حماسه نیز که یکجا با نظامی و فردوسی سر چالش داشته است، در نمانده.)

کتاب «سخن خوش سعدی» مجموعه مقالات و یادداشت‌های پراکنده دکتر زرینکوب است که توسط همسر وی جهت استفاده دانشجویان و علاقمندان به ادبیات و سعدی، گردآوری و جمع‌آوری شده و در سال 1379 توسط نشر سخن به چاپ رسیده است.

 

آثار سعدی در پی آموزش بهتر زیستن

 

معصومه کریمی، کارشناس ادبی کانون پرورش فکری همدان، دبیر انجمن شعر و داستان کانون و مدرس ادبیات، در خصوص سعدی به خبرنگار پانا گفت: در طول تاریخ ادبیات دنیا، تنها آثاری ماندگار شدند که حرف مهم و بزرگی زده باشند؛ راز ماندگاری آثار شیخ اجل، سعدی شیرازی نیز جدای از این مقوله نیست.

وی عنوان کرد: نکات ارزنده و آموزنده بسیاری در آثار این شاعر بزرگ، از جمله بوستان، گلستان و دیوان اشعار او نهفته شده است که با توجه به سادگی و روانی و همه فهم بودن زبان سعدی، باعث ماندگاری آثار وی تا به امروز شده است.

کریمی اظهار کرد: با دقت بیشتر در آثار این شاعر بزرگ و توجه به شاخص های متفاوت آن، می‌توان دریافت که این آثار هدفمندانه خارج از زمان و مکان خودش تولید شده و اکثرا به دنبال بهتر زیستن آدمی در هر دوره، با توجه به تفکر و اندیشه‌ی درست نگاشته شده است.

وی ضمن اشاره به شعر (بنی آدم اعضای یک پیکرند-که در آفرینش ز یک گوهرند)، ادامه داد: چنانچه در این شعر نه فقط به شعر پرداخته که حرفی ماندگار و قابل تامل برای تمام مردم دنیا می‌زند و راز ماندگاری آثارش را بیشتر ثابت می‌کند.

کارشناس ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان همدان گفت: سعدی در شعر و نثر، استادانه سخن را صیقل می‌دهد و جانانه به جان دل می‌نشاند؛ آن هم نه هر سخنی، بلکه سخنی که یک دنیا ارزش را برای مخاطب به ارمغان می‌گذارد.

 

سعدی، قله رفیع شعر پارسی

 

مهدی طراوتی، شاعر و نویسنده کودک و نوجوان و مدرس کارگاه‌های شعر و ادبیات سعدی را چنین می‌بیند: سعدی به عنوان یکی از قله‌های رفیع شعر پارسی و از سرآمدان سبک عراقی در قرن هفتم هجری است.

وی افزود: سعدی به واسطه تسلط زیاد بر دوگونه شعر و نثر پارسی، از هم ترازان خود پیشی گرفته و از دهه‌های مختلف تاریخ ادبیات ایران باقدرتمندی عبورکرده و همچنان اشعار عارفانه و عاشقانه‌اش زبانزد جهانیان است.

طراوتی عنوان کرد: این شاعر پارسی‌گوی با تسلط بر ادب عرفانی و تلفیق عشق و عرفان، مضامین ماندگاری را خلق کرده است. که از جمله آنها می‌توان به حکمت، عرفان، عشق معنوی و مجازی و حماسه و نبرد با دشمن درون و بیرون اشاره کرد.

  • نویسنده : حسین زرنقاب