به گزارش آماج خبر به نقل از تسنیم، سید عباس روحانی با بیان اینکه خدمات حملونقلی حساسترین خدمت نیز هست، اظهار داشت: تاخیر در خدمترسانی میتواند برای شهروندان مشکل ایجاد کند. به همین دلیل بحث زمانبندی خطوط اتوبوس جزو شاخصهای اصلی حملونقل عمومی است و امیدواریم به حد مطلوب برسیم.
وی با اشاره به وسعت خدمات شرکت اتوبوسرانی اصفهان بیان کرد: با 100 خط اتوبوس تمام گستره شهر و پیرامون شهر و بخش مرکزی که جزو شهرستان اصفهان را شامل میشود، پوشش میدهیم. خطوط 1،2 و 3 بیآرتی راهاندازی شده است و خطوط دیگر نیز باید تکمیل شود و خطوط بیآر تی باید به 12 عدد برسد.
مدیر عامل شرکت واحد اتوبوسرانی شهرداری اصفهان با اشاره به آمار جابهجایی بالای نیم میلیون نفر در خطوط اتوبوس قبل از فراگیری کرونا تصریح کرد: ابتدای زمان کرونا و باتوجه به تعطیلیها و قرمز شدن وضعیت اصفهان، این آمار به 48 هزار نفر میرسید و اکنون به نزدیک 300 هزار نفر جابهجایی رسیده است. با قرمز شدن وضعیت در شرایط کرونا، حملونقل جزو دستههایی بود که فعالیت باید به یک سوم کاهش پیدا میکرد و خود شهروندان نیز از حضور در تراکم جمعیت پرهیز میکردند و این امر باعث شد که افت شدید جمعیت داشته باشیم.
وی با اشاره به چالشهای اتوبوسرانی ادامه داد: درآمد شرکت از کل خدمات ارائه داده شده ماهانه نزدیک 5 میلیارد است و 30 میلیارد تومان باید حقوق پرداخت کنیم. این باعث شده بود که انباشت بدهی سنگینی در اتوبوسرانی ایجاد شود و نارضایتیهایی به دنبال داشت که در طول یک سال و نیم فرصتی برای کار جدید نداشتیم.
روحانی با اشاره به برنامههای شرکت بیان کرد: طرح AVL (مدیریت مکانیزه ناوگان) اگر عملیاتی و اجرایی شود، بسیاری از مشکلات مردم را حل میکند؛ البته ممکن است نتایج آن یک سال دیگر برای مردم آشکار شود.
وی اضافه کرد:در گذشته 500 دستگاه اتوبوس به AVL مجهز و در 22 ایستگاه نیز تابلوهای آن نصب شد. بعد از آن و از سال 96 این طرح متوقف شد. سیاستهای یازدهم و دوازدهم نسبت به حمل و نقل تغییر کرد و اتوبوس یارانهای تحویل نشد. قیمت تولید اتوبوس بعد از آن افزایش یافت و اکنون به 5 میلیارد رسیده است. این در حالی است که در برنامه ناوگان در نظر بود سالانه 150 دستگاه اتوبوس وارد و 150 اتوبوس خارج میشد. در 4سال این اتفاق متاسفانه نیفتاد و مجموع اتوبوس وارد شده به ناوگان 199 دستگاه است. اکنون عمر ناوگان به 10 سال رسیده است. بعضی از اتوبوسهای بالای 10 تا 15 سال عمر نیز از لحاظ استاندارد آلودگی و غیر قابل تعمیر بودن، از رده خارج شده و اکنون آمار اتوبوس از یک هزار و 200 به 700 رسیده است. این مشکلات باعث شده تا زمان 10 دقیقه انتظار به 20 دقیقه و نیم ساعت و زمان 20 دقیقهای به 40 دقیق برسد.
مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی شهرداری اصفهان تصریح کرد: در واقع حملونقلی که باید طبق استانداردها داشته باشیم، اکنون نداریم. در جلسهای با مسئولان مطرح کردم که ابر پروژه را روی حملونقل عمومی متمرکز کنیم. باید توسعه خیابان و پلسازی باشد، اما فروپاشی سامانه ناوگان حملونقل در کشور اتفاق افتاده و اصفهان هم مستثنی نیست. باید یک هزار و 200 دستگاه به یک هزار و 500 دستگاه میرساندیم . برنامه این بود که بعد از سیستم AVL و راه اندازی بیآرتی و کارتهای الکترونیکی، شاخص تعداد مسافر سوار بر اتوبوس را از مرحلهای که مسافر بدون صندلی خالی، محلی برای ایستادن داشته باشد را تا مرحله وجود صندلی خالی در غیر از ساعات پیک برای مسافر ارتقا دهیم. اما این هدفگذاری محقق نشد.
وی با اشاره به سیاستهای جدید دولت بیان کرد: دولت جدید مجددا 80 درصد یارانه را برای خرید اتوبوس اختصاص داد تا شهرداری نیز 20 درصد باقیمانده قیمت اتوبوس یعنی یک میلیارد تومان را تقبل کند. به صورت جمعی و برای کل کشور قرارداد امضا شده است وهزینه 173 دستگاه در روزهای پایان سال پرداخت شد. با پرداخت این مبلغ کارخانه تولید خود را آغاز میکند و در ماه شهریور و مهر، اولین سری از اتوبوسها تولید میشود.
روحانی خاطرنشان کرد: رویکرد شورای شهر و شهردار این است که عقبماندگی در ناوگان حملونقل را جبران کنند. توانستیم تیم جدید را متقاعد کنیم که حملونقل نیاز شهراست و امیدواریم در پایان سال 1401 به یک حد مطلوب از تعداد دستگاه برسیم.
وی با اشاره به هزینه سفر در حمل و نقل عمومی افزود: ما نزدیک یک چهارم هزینه سفر را از مردم دریافت میکنیم و سه چهارم را شرکت پرداخت میکند. در صورتی که شهروندان کارت اتوبوس برای سفر نداشته و یا فاقد شارژ باشد هزینه بیشتر پرداخت میکنند که البته این جریمه محسوب نمیشود. در کشورهای دنیا نیز چنین روالی وجود دارد که بیشتر از کشور ما است و سختگیرانه تر نیز است. در انگلستان پلیس حملونقل با دستبند و کلت به صورت رندم کارت الکترونیک بررسی میشود و در صورتی که فردی کارت الکترونیک برای سوار شدن استفاده نکرده بود، با فرض اینکه در کل 365 روز سال و روزانه 2 سفر با اتوبوس داشته است، همان لحظه جریمه سنگین را دریافت میکند و در غیر اینصورت دستگیر میکنند.
مدیر عامل شرکت واحد اتوبوسرانی شهرداری اصفهان بیان کرد: کارت زدن وظیفه شهروندی است و وقتی شهروندی کارت میزند، لایق این است که سه چهارم هزینه را شرکت پرداخت کند. شهروندی که کارت نمیزند، بخشی از یارانه سفر را از او دریافت میکنیم و 3 هزار تومان هزینه دریافت میشود؛ در صورتی که هزینه سفر 5 هزار تومان است. ضمن اینکه آمار برای ما اهمیت دارد؛ چرا که اگر ندانیم چه تعداد افراد در یک خط ناوگان جابهجا میشوند، در تخصیص اتوبوس مورد نیاز دچار خطا میشویم. گاهی در زمان پیک بعضی خطوط، تعدادی اتوبوس جابه جا میشود.
وی خاطرنشان کرد: در طرح هوشمندسازی ناوگان یا AVL پرداخت هزینه سفر براساس کیلومتر خواهد بود. گاهی بعضی خطوط طولانی هستند اما با سوار شدن و عبور از دو ایستگاه، شهروند باید کرایه تا پایان خط را پرداخت کند. در حال برنامهریزی سیستم AVL جدید هستیم که آموزش شهروندی آن نیز با اجرای آن شروع میکنیم. مسافر با سوار شدن کارت میزند و کل کرایه خط کم میشود ،در زمان پیاده شدن نیز دوباره کارت میزند و در صورت پیاده شدن در ایستگاههای میانی، بخشی از هزینه براساس پیمایش به او بر میگردد. این طرح هم برای شهروند مقرون به صرفه میشود و ما نیز کرایهها را منطقیتر و براساس کیلومتر پیمایش انجام میشود و به عدالت نزدیک تر میشود. امیدواریم تا پایان سال این سیستم در ناوگان حملونقل کلید بخورد.
- نویسنده : نگین حاجی حسینی
Tuesday, 20 May , 2025