رئیس گروه حفاظت از منابع آب زیرزمینی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان با بیان اینکه کسری مخزن تجمعی آبخوان اصفهان- برخوار دو میلیارد و ۹۹۶ میلیون مترمکعب است گفت: این دشت سالانه نزدیک به یک متر افت سطح آب زیرزمینی دارد.

به گزارش آماج خبر به نقل از تسنیم، مینا بگی، با بیان اینکه دشت اصفهان- برخوار از نظر منابع آب زیرزمینی اوضاع مساعدی ندارد، اظهار داشت: وقوع فرونشست زمین در این محدوده مطالعاتی (دشت) که شهر اصفهان در آن قرار دارد با توجه به شرایط استراتژیکی، وجود تاسیسات مهم، بناهای تاریخی و جمعیت زیاد ساکن در آن، بسیار حائز اهمیت است.

وی با اشاره به اینکه کسری مخزن تجمعی آبخوان اصفهان- برخوار ۲ میلیارد و ۹۹۶ میلیون مترمکعب است، افزود: این دشت سالانه نزدیک به یک متر افت سطح آب زیرزمینی دارد.

رئیس گروه حفاظت از منابع آب زیرزمینی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان ادامه داد: یک هزار و ۴۸۰ حلقه چاه غیرمجاز در دشت اصفهان -برخوار وجود دارد که تخلیه آنها بر اساس آمار برداری به ۱۵ میلیون مترمکعب در سال می رسد.

وی با اشاره به وجود چهار هزار و ۸۰۰ حلقه چاه مجاز در این دشت، تصریح کرد: جبران کسری مخازن آب زیرزمینی دشت اصفهان- برخوار نیازمند عزم جدی و اجرای کامل طرح احیا و تعادل بخشی است به نحوی که نیاز آبخوان این دشت را تامین کند.

بگی با بیان آنکه کنترل و کاهش برداشت‌ها از منابع آب زیرزمینی از جمله راهکارهایی است که در راستای طرح احیا و تعادل بخشی در حال اجراست، گفت: اما چاره اصلی نجات آبخوان اصفهان- برخوار، برقراری جریان دائمی رودخانه زاینده‌رود است تا با تغذیه منابع آب زیرزمینی، مشکلات موجود در این دشت به تدریج کم شود.

وی تغذیه آبخوان با استفاده از پساب فاضلاب را یکی از مهمترین راهکارها دانست و بیان کرد: با وجود این، کیفیت پساب چه برای تغذیه مصنوعی و یا آبیاری فضای سبز غیرمثمر بسیار اهمیت دارد؛ از این رو در عین حال که باید تغذیه مصنوعی منابع آب زیرزمینی مورد توجه باشد، ابتدا باید بتوان تصفیه خانه‌های فاضلاب را ارتقا داد تا پساب تصفیه شده با کیفیت‌های مناسب دستکم در حد استانداردهای داخلی را برای تغذیه مصنوعی استفاده کرد.

رئیس گروه حفاظت از منابع آب زیرزمینی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان با بیان اینکه آبخوان‌ها به شدت آسیب پذیرند و استفاده از پساب تصفیه نشده برای تغذیه آن شرایط را بدتر می‌کند، خاطرنشان کرد: مشکل اصلی آبخوان اصفهان- برخوار این است که جریان رودخانه زاینده رود به عنوان منبع تغذیه کننده از این دشت قطع شده و در عین حال برداشت‌ها از منابع آب زیرزمینی در این خطه افزایش یافته است.

  • نویسنده : حنانه میرزایی