نوآم چامسکی دانشمند و پژوهشگر در مصاحبه با یک نشریه امریکایی، سیاست ایالات متحده نسبت به روسیه را مانعی در مسیر تنش زدایی در اوکراین دانسته است.

به گزارش آماج خبر به نقل از ایرنا، چامسکی که یکی از مشهورترین و مهمترین روشنفکران زنده جهان شناخته می شود، درباره روابط راهبردی روسیه و چین گفت: به نظر می رسد که تقویت و مستحکم تر خواهد شد، هر چند به سطح مشارکت نخواهد رسید.

وی در باره احتمال کمک پکن به پایان جنگ اوکراین گفت: چین می تواند برای پیش برد دورنماهای صلح مسالمت آمیز از طریق مذاکره در اوکراین اقدام کند، اما ظاهرا رهبری چین امتیازی در این اقدام برای خود نمی بیند.

به گفته چامسکی؛ با اینکه رهبری روسیه نقض تعهد سخت دولت بیل کلینتون رئیس جمهوری وقت آمریکا به میخائیل گورباچف همتای شوروی خود برای خودداری از گسترش ناتو فراتر از آلمان شرقی و همچنین اقدامات نظامی رئیسان جمهوری بعدی آمریکا در عراق و افغانستان و حمله مستقیم و خوارکننده آنان به منافع روسیه را تحمل کرد، اما اوکراین و گرجستان خط قرمز مسکو هستند که آشکارا در واشنگتن درک شد و هیچ رهبر روسیه گسترش ناتو را به اوکراین که پس از کودتای ۲۰۱۴ آغاز شد، تحمل نمی کند.

این اندیشمند افزود: ایالات متحده از ۲۰۱۵ اقدام به مسلح کردن و آموزش اوکراین علیه روسیه می کند و با اوکراین همانند یکی از شاخه ها و دنباله های ناتو رفتار می کند. این موضع که در بیانیه رسمی سپتامبر ۲۰۲۱ جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به سیاست روشن و آشکاری تبدیل شده، احتمالا در تصمیم روسیه برای افزایش تنش در اوکراین تا حمله مستقیم چند ماه بعد به این کشور، تاثیرگذار بوده است.

ارزیابی چامسکی حاکیست که سیاست کنونی ایالات متحده جنگیدن تا آخرین شهروند اوکراین و هم زمان پیش بینی نکردن راهی برای جلوگیری از رخدادهای غم بار بیشتر در این کشور و در واقع تضعیف چنین امیدهایی با قراردادن تنها ۲ راه در برابر پوتین برای بیرون رفتن از این مخمصه است: یا محاکمه او به عنوان جنایتکار جنگی در دادگاه لاهه یا ادامه همین وضع تا نابودی کامل اوکراین.

چامسکی در بخش دیگری از سخنانش در باره آینده روابط جغرافیایی – راهبردی میان اروپا و روسیه در صورت قطع وابستگی اروپا به گاز روسیه، گفت: این امر بعید است در آینده نزدیک رخ دهد. احتمال موفقیت اروپا برای پایان دادن به استفاده از ذغال سنگ و نفت روسیه وجود دارد، اما گاز مسئله جداگانه ایست، زیرا نقل و انتقال آن به خطوط لوله نیاز دارد که ساخت آن سال ها طول خواهد کشید و تاسیسات انتقال گاز طبیعی مایع شده “ال ان جی” هم بسیار کمیاب و اندک است.

وی در باره ادعاهای غرب در باره وقوع جنایت های جنگی در اوکراین گفت که اجرای عدالت در امر پیگرد و محاکمه مرتکبان جنایت های جنگی در جهان واقعی، مربوط به طرف پیروز است، همان گونه که در دادگاه های نورمبرگ و حتی توکیو دیده شده است.

کشورهای غربی، نیروهای روسیه را به ارتکاب جنایت های جنگی علیه شهروندان اوکراین متهم کرده و خواستار محاکمه مرتکبان این اقدامات در دادگاه بین المللی شده اند.

جنگ اوکراین که در ششمین هفته پیاپی قرارگرفته، در ۲۴ فوریه (۵ اسفند ماه) با عملیات نیروهای روسیه آغاز شد.

  • نویسنده : مبینا علی‌حیدری